Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков: Икономическият растеж на България догодина ще бъде 3%

Снимка: БГНЕС

Икономическият растеж на България догодина ще бъде не пет, а три процента, обяви финансовият министър Симеон Дянков. За това, според него, ще допринесе положението на Гърция.

Ако този въпрос не се разреши, който е въпрос на дни, на седмици бих казал, над цяла Европа тежи това забавяне. Не рецесия, пак повтарям, ще има ръст, но той просто ще е по-малък и една голяма част от държавите няма да могат да изпълнят социални обещания, които са направили, и въобще развитие на някои отрасли.

На въпрос дали има опасност за намаление от парите от еврофондовете в следващия програмен период Дянков отговори: Затова се говори, разбира се. Официално само Италия е поискала преразглеждане на парите за следващия програмен период. Други държави засега не са говорили затова, но това положение, ако остане още една, две години, нищо чудно вече да се говори и съответно вноските на тези държави, защото точно Германия, Холандия, Италия са големите вносители в европейските фондове. Иначе виждаме как от една сравнително малка икономика, Гърция е под два процента от общия брутен вътрешен продукт на цялата европейска общност. Но понеже анализаторите виждат, че там няма решителни действия - това застрашава цялото финансово бъдеще на цяла Европа.

Симеон Дянков присъства на откриването на учебната година в Русенския университет. Според него, това висше училище е най-добре финансово управляваното у нас.

По публикацията работи: Наташа Димитрова - кор. на БНР в Русе
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!