Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвятко Остоич: Безобразно е изкуството да се свързва с политически доктрини

Снимка: БГНЕС

България вече си има Музей на социалистическото изкуство. Той се помещава в имот на Министерството на културата срещу столичния КАТ и включва скулптурен парк и изложбена зала. Историята не трябва да се забравя. Навсякъде по света, където е имало някакъв преход, все остава нещо. Дали е хубаво или лошо, това е отделна работа, коментираха присъстващи на откриването в анкета за "Хоризонт".

Безобразно е изкуството да се обвързва с някакви политически доктрини, изрази становището си художникът Цвятко Остоич. В такъв контекст тези творци не бива да бъдат излагани, защото в голямата си част тук става въпрос за творци, които са гордост за българската култура. Не само, че не е питан никой от наследниците на тези хора, но има и писма от наследници и живи автори, които са възразили категорично техни произведения да бъдат експонирани, а това е в нарушение на авторските им права, добави Остоич.

Чуйте репортаж на Виолета Ашикова от церемонията при откриването на музея, както и интервюто с Цвятко Остоич в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна