Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитниците ще отстояват позицията си срещу проучването и добива на шистов газ

Кадър от протеста в София против проучването и добива на шистов газ
Снимка: БГНЕС

Водещата Диана Янкулова покани в ефира на "Нещо повече" двама представители на гражданското общество, за да коментират изявление на премиера Бойко Борисов на тържеството за откриване на обновената пешеходна зона в Добрич. На тържеството Борисов каза: "Ако продължавате да ме дразните, може и да подпиша на инат". Гневът му беше предизвикан от протестни плакати срещу проучването и добива на шистов газ в Добруджа.
Александрина Панайотова, председател на Иинициативния комитет срещу проучванията на шистов газ в Добрич, изрази недоумението си от реакцията на премиера. Тя информира, че на 3 септември се е състояла извънредна общинска сесия, на която общински съветници, представители на всички политически сили, са се изказали против проучването и добива на шистов газ в региона. Няма нормален човек, който да подкрепи решение, което заплашва природата на целия Североизточен район, каза Панайотова. Искаме да живеем в здравословна среда и ще използваме всички законови методи, за да се противопоставим на добива на шистов газ, добави тя.

Аз съм потресен, заяви Борислав Сандов от Партия "Зелените". Плакатите нямат целта да обиждат някого, а да изразят гражданска позиция. Аз съм шокиран от това, че премиерът омаловажава местните власти, които имат своята самостоятелност и могат да определят сами бъдещето си, заключи той.
Чуйте интервютата с Александрина Панайотова и Борислав Сандов в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна