Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС се произнася до месец по делото за тежката автобусна катастрофа край Ямбол

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец по делото за тежката автобусна катастрофа край Ямбол. При инцидента в местността Бакаджика преди две години загинаха 18 души.

Всички страни в процеса, с изключение на прокуратурата, поискаха промяна на присъдите, постановени от Бургаския апелативен съд - по 10 години затвор за шофьора на автобуса Господин Господинов и собственика на автобуса Слави Славов.

Всички очакват справедливост от съда за пострадалите и техните наследници, a това би било наказание, по-тежко от 10 години затвор. За адвокатите на двамата подсъдими, които не дойдоха в съдебната зала, са необходими оправдателни присъди или връщане на делото на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. От своя страна двамата защитници също се разделиха в исканията си по отношение на клиентите си. Според адвоката на Господин Господинов собственикът на автобуса Слави Славов носи основната отговорност, тъй като той е трябвало да се погрижи за техническата изправност на автобуса. Що се отнася до нейния клиент, той е направил всичко възможно, за да предотврати катастрофата, но не е успял заради техническите проблеми. Според адвоката на Слави Славов обаче отговорност да кара този автобус е имал шофьорът. Според него е имало свидетелски показания, че шофьорът е действал неадекватно и се е опитвал да спре автобуса по начина, по който това се прави на лек автомобил, а не на автобус.

Има вероятност тези присъди да бъдат потвърдени. Тогава обаче заради тежкото психическо състояние на шофьора Господин Господинов неговият адвокат възнамерява да поиска медицинска експертиза и ако прокуратурата се съгласи да иска отлагане на ефективното наказание.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна