Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: Няма прокурорски чадър над Кирил Рашков

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев отрече над Кирил Рашков да е имало прокурорски чадър. Проверка за това покровителстван ли е бил той през години все пак се прави, стана ясно от думите на Обвинител номер едно:

Този човек поражда много въпроси, обаче се замислете дали е единственият човек. Аз съм готов да говоря с имена, но мисля, че не е съвсем редно и мисля, че в много български градове има подобни хора и не всички са от ромски произход, да не кажа, че повечето са етнически българи. Всички те са известни с това, че поддържат висок стандарт на живот и са обединени около разбирането си, че не бива да плащат данъци. Една голяма част от тези хора са обект на нашето внимание от доста време насам, включително и г-н Рашков. Не е нещо самоцелно, пряко срещу него, а е наша политика да проверим точно този контингент от хора с висок стандарт на живот с ниски или никакви данъци платени през годините.

Не сме допускали, че ще има подобно развитие. Това е нещо, което планирахме през лятото, преди около месец, във време когато никой не можеше да прогнозира инцидента в Катуница, той просто съвпадна.

Според Велчев не е необичайно дълъг срока между подадената жалба срещу Рашков и образуваното производство. По думите му по това време се е работело по сигнала и не можело да се очаква да се арестува Рашков без проверка. Главният прокурор не намери и нищо необичайно в това до ареста си цар Киро да е под държавна охрана. По думите му той бил заплашено лице и към него държавата се отнасяла по съшия начин, по който щяла да се отнесе с всяко друго заплашено лице.

20 души в момента са обект на проверка от страна на прокуратурата. Борис Велчев не назова други имена, освен това на Кирил Рашков.

Велчев обясни, че е прокуратурата ще се интересува и защо досега не е обърнато внимание на тези случаи от МВР и НАП:

Има много хора, които е трябвало отдавна да попаднат в полезрението на прокуратурата, не защото разкрива престъпления, това не е работа на прокуратурата, това е работа на органите на изпълнителната власт. Но и прокуратурата е трябвало да се поинтересува защо тези органи бездействат. Отнася се не само за Пловдив, не само за Рашков, а във всеки по-голям български град. Ако се замислите ще се сетите, че във всеки български град има по някакъв такъв местен феодал, който буди впечатление с начина си на живот, със съмнителните си контакти и който не си плаща данъците.

По-късно изпълняващият длъжността вътрешен министър Веселин Вучков съобщи, че Инспекторатът на МВР проверява дали полицията в Асеновград не е покровителствала фамилията на Кирил Рашков.

В МВР няма информация за направени дарения от Кирил Рашков или от хора от обкръжението му, заяви заместник-вътрешният министър Димитър Георгиев.  


 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени