Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново провал при избора за ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд

Снимка: БГНЕС

За втори път се провали изборът за административен ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд. Нито един от четиримата кандидати не успя да събере необходимия минимум от 13 гласа подкрепа от членове на Висшия съдебен съвет. Сега ще бъде открита нова процедура за шеф на специализираната структурата, като от Съвета неофициално коментираха, че са силно притиснати от сроковете, тъй като според последната промяна в Закона, новите структури трябва да заработят от 1-ви януари.

Това е втори опит да бъде избран шеф на второинстанционния съд. Първият завърши с снизходителна отсрочка за единствения тогава кандидат Росен Русев, който се отсамономинира поради липса на доверие, според онова, което записа в отказа си до ВСС.

Днес ВСС ще изслуша има четиримата кандидата. Те са трима съдии и един прокурор. Тримата са магистрати в София и в Сливен. Само една жена е поискала да оглави специализирания второинстанционен съд. Един от кандидатите вече се пробва да оглави СГС, а друг кандидатства и за първоинстанционния наказателен съд. Изборът за втората съдебна инстанция е след седмица. Преди днешния избор членовете на ВСС ще изслушат самокандидатиралите се, техните концепции и тяхната визия за специализираната структура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна