Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките и средните предприятия могат да получат кредити до 25 000 евро от ББР

Малките и средните предприятия ще имат възможност да получават кредити до 25 000 евро чрез Българската банка за развитие. Държавната финансова институция подписа две споразумения с Европейския инвестиционен фонд. Новите 2 линии ще подпомогнат допълнително достъпа на малките фирми до финансиране при изгодни условия, каза главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин.

Става дума за 9 милиона евро, които ще бъдат разпределени между микро, или току що стартиращи фирми. Изискването е да бъдат фирми с не повече от 10 човека персонал и всъщност самите кредити, те наистина ще бъдат микро кредити, защото размерът им ще бъде между 1 500 и 25 000 лева и съответно ще бъдат за оборудване, машини, всичко това, от което една ново стартираща фирма, микрофирма, ще може да се възползва.

Като председател на директорския съвет на фондовата борса, Ягодин коментира, че ефективната работа на борсата минава през нейната приватизация.

В България разполагаме с добре регулирана среда като фондов пазар. Проблемът е, че няма ликвидност, няма суровина на този пазар. А няма суровина защото в момента това е като един такъв омагьосан кръг. Няма нови компании, които да се листват на фондовата борса защото не виждат потенциала като ликвидност. Поради това, че ги няма тия компании, заради това пък не съществува ликвидност, т.е. въртим се в един омагьосан кръг, от който може би ще излезем след приватизацията на Българска фондова борса, която вече ще доведе един нов стратегически инвеститор, който може би ще разтвори нашия пазар към по-голям европейски пазар, или може би това ще провокира други местни компании със значение да се листват на фондовата борса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени