Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилма Русеф започва едноседмична обиколка в Европа

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Президентката на Бразилия с български корени Дилма Русеф започва днес едноседмична обиколка в Европа. Тя ще бъде първо в Брюксел за срещата на върха ЕС - Бразилия, която ще се състои във вторник в разгара на дълговата криза в Еврозоната. В сряда и четвъртък Русеф ще посети България, а в петък - Турция.

Неотдавна Бразилия заяви, че големите нововъзникващи пазарни икономики могат да помогнат на Европа във времето на кризата. Очаква се въпросът за тази помощ да бъде повдигнат и на срещата на върха. Вероятно в Брюксел ще бъдат обсъждани преговорите между страните от организацията "Меркосур", която включва Бразилия, Аржентина, Уругвай, Парагвай и Венецуела за споразумение за свободна търговия с ЕС. Предмет на дискусия ще стане и скорошното решение на Бразилия да увеличи с 30 на сто данъците върху внасяните в страната автомобили, за да защити собствената си автомобилна индустрия. Бразилия е четвъртата дестинация за европейските инвестиции - шести по-големина инвеститор в Европа и девети търговски партньор на Евросъюза.

След срещата на върха Дилма Русеф ще посети и България в сряда и четвъртък. Визитата й ще има повече личен и сантиментален характер. 63-годишната Русеф ще посети Габрово, родния град на баща й Петър Русеф, за да се срещне със сродници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени