Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свилен Нейков инспектира новия допинг център

Свилен Нейков инспектира новия Антидопинг център в столицата
Снимка: БГНЕС

 

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, придружен от заместник министъра Лазар Каменов, извърши инспекция на строителната дейност по изграждане и реконструиране на сградата, предназначена за работата на Антидопинговия център и центъра за функционална диагностика и физикално възстановяване в Дианабад.

На 15 август фирмата изпълнител "Стратиеви 2003" ООД стартира ремонтно-възстановителните дейности на сградата, които трябва да приключат за 8 месеца, за да може на 15 април 2012 година обектът да бъде издаден. Главният инженер на фирмата Таня Попова информира Свилен Нейков, че реконструкцията протича по график - приключило е изграждането на покривната част и започва монтажът на окачените тавани. Тя обърна внимание, че сградата е на разгърната застроена площ от 4 580 кв. метра, а стените на помещенията се изграждат по най-висока противопожарна технология. Реконструкцията на обекта струва 3 милиона лева.

Ръководителят на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова съобщи, че центърът е създаден по инициатива на министър Нейков с постановление на Министерски съвет номер 232 от 11 октомври 2010 г. Екипът на Антидопинговия център е разработил наредба за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност, която е одобрена от Световната антидопингова агенция (WADA) през март т.г. Българските правила са хармонизирани с международните
изисквания и Световния антидопингов кодекс, влeзли в сила на 3 май 2011 г. Оборудването на центъра с апаратура ще струва 5 милиона лева.

Петър Зографов - директор на дирекция "Контрол и управление на спортната подготовка" при МФВС, е ръководител на центъра за функционална диагностика и физикално възстановяване. Той посочи, че в България са поставени основите на този тип диагностика. Съществува и идея, спортистите да получат възможност за
възстановяване и рехабилитация на леки травми, което ще концентрира целият процес на едно място.

"Освен професионалната диагностика и Антидопинговата лаборатория, търсим място в старата сграда, където да настаним болницата, носеща името на професор Шойлев. Надявам се да запазим специалистите и в бъдеще да разширим обхвата на нейната дейност. Така тук ще бъдат разположени Антидопингов център и болница, специализирана по травматология и ортопедия, в която спортистите ще имат предимство. Това строителство бе амбиция на много правителства преди нас, но както виждате в момента, нещата се случват и до 3-4 месеца ние ще имаме възможност да се похвалим с ново и модерно съоръжение, отговарящо на световните стандарти.", допълни министър Нейков.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени