Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

"Готвим се за нов пик на кризата", предупреждава Труд. Сигналите за това идват от данните на националната статистика за август: тревожно свиване на продажбите на дребно; спад на производството и най-слаб ръст на промишления износ от края на 2009 година насам. Кризата е темата на новия брой на Капитал. Изданието обобщава че Европа не е успяла да овладее дълговата криза и сега отново трябва да спасява финансовия си сектор. Известният у нас като бащата на валутния ни борд професор Стив Ханке казва за вестника "Положението при вас далеч не е толкова зле". "Кризата като цяло, е продукт на сериозен правителствен провал, а не на капитализма", казва още американският икономист.

Съдия-изпълнители масово разпродават имущество, включително и къщи, на телефонни измамници от Велико Търново и района, съобщава Труд.

Водещото заглавие на Сега тълкува решение на Конституционния съд, според което МВР и прокуратурата ще могат да отказват на парламента достъп до информация, свързана с разследвания. Главният прокурор сезира по темата Конституционния съд по време на скандала с подслушванията на премиера и Ваньо Танов в началото на годината.

24 часа разказва случки от живота на Стив Джобс. Най-интересното си интервю той дава още на 29 години, за списание "Плейбой", в което казва "...почти всеки от нас може да инвестира пари в човечеството много по-умно от правителството."

Стандарт съобщава, че в близките дни ще започне застудяване. Температурите рязко ще падат до 2 градуса през нощта, а в планините ще вали сняг.

В Новинар е поместено интервю с председателя на Съюза на българските учители Янка Такева, която настоява да се диференцират заплатите на педагозите. По нейни данни, някои учебници не са обновявани от 1960 година.

Хиляди абонати на пловдивски кабелни оператори са останали без телевизия и интернет заради рязане на жици от конкуренти, пише Монитор.

Дума предлага външнополитически теми: "Протести заливат планетата" и "Европейците са загрижени за климата". Изданието информира новия сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и разказва за Димитър Подвързачов - поетът, който не свърза името си с нито една държавна институция и партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна