Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След броени часове започва концертът на Жан Мишел Жар в София

Снимка: ЕПА / БГНЕС

След броени часове започва концертът на Жан Мишел Жар в София. Домакин на толкова голям по рода си концерт ще бъде новата мултифункционална "Арена Армеец София". В интервю за БНР френският музикант сподели, че иска чрез своето изкуство да представи на хората отговорите на философските въпроси, които го вълнуват:

Не съм крал на какво то и да е. Аз съм по-скоро близо до синтеза във всичките му форми. Синтезаторът е този, който ти синтезира различните честоти, за да направиш звука, който искаш и аз се чувствам в този случай като един готвач, който прави своя вкус.

В живота има неща, който колкото повече поостаряваме, толкова повече ни интересуват и при това са основните философски въпроси и обичам отговорите на тези въпроси да ги споделям с публиката, защото когато построявам своите спектакли, без значение дали с новите или със старите синтезатори, аз искам да им представя една особена визия, която първо е триизмерна, без нужда от очила, но при нея черно-бялото отива във цветното. Много съм възбуден от идеята, че ще мога да споделя точно тези свои опити с българската публика.
За разлика от литературата и киното музиката не ти разказва истории, а тя отваря съзнанието ти. Тя оставя този, който слуша, сам да създава образите и затова искам визията на концертите да не бъде разказвателна.

Световноизвестният изпълнител Жан Мишел Жар ще изнесе в София представление със своята лазерна арфа, превърнала се в негова запазена марка. Българските му почитатели ще станат свидетели на едно уникално шоу с впечатляваща визия, невероятни светлинни ефекти и мултимедия и електронни инструменти. Поради изключителния интерес бяха пуснати допълнително количества билети на цена от 40 лева. Концертът ще започне в 20 часа, а организаторите приканват зрителите да се насочат навреме към залата.

След 16 часа автобусите на градския транспорт, които се движат по булевард "Цариградско шосе", ще спират пред зала "Арена Армеец", информира столичният заместник-кмет Любомир Христов:

Има готов оперативен резерв от страна на Центъра за градска мобилност при необходимост да се увеличи още допълнително броят на автобуси и тролеи, които обслужват трасето. Биха могли да се използват паркингите в района на стадион "Васил Левски". С всички тези автобуси и тролеи, които се движат от Орлов мост към Цариградско шосе и в района на залата, хората могат да се придвижат удобно в тази част на града, да се насладят на концерта и да нямат затруднения при движението.

По преценка на полицията може да се разреши паркиране на автомобили в крайната дясна лента от двете страни на булевард "Асен Йорданов". При необходимост полицията може да спре движението по булеварда с изключение на градския транспорт. С осигурените допълнителни места за паркиране по булеварда и тези на паркинга на залата общият брой на паркоместата ще стане 1250.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени