Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Славейков: За мен ректорското място не е самоцел

Снимка: БГНЕС

Трима кандидати ще се борят за престижното ректорско място на СУ "Св. Климент Охридски", научи екипът на "Преди всички" - досегашният ректор проф. Иван Илчев, проф. Петър Славейков и проф. Тони Спасов.

За мен ректорското място не е самоцел, когато човек има знания и идеи, това е нормално, заяви в ефира на "Преди всички" проф. Петър Славейков, който до вчера беше декан на Геолого-географския факултет към университета. Според него процедурата за избор на ректор е ясна, тя е добре разписана в правилника. Общността на университета е част от българския народ и при нас често емоциите взимат връх. Ние трябва да показваме, че нашите претенции на интелектуалци са подплатени, добави кандидатът за ректорския пост.

Въпреки че сме с претенциите на национална институция, някак по-бавно се променяме и се доближаваме до действителността в сравнение с някои други висши училища в страната, призна проф. Славейков. Той направи дългосрочна прогноза за развитието на висшето образование, като очерта някои трудности при планирането на приема на студенти съобразно очакванията за икономическото развитие на страната в условията на криза.

Хората в университета трябва допълнително да се мотивират, за да изявят потенциала си, подчерта той.

Чуйте цялото интервю с проф. Петър Славейков в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна