Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лалко Дулевски: Нарастват предизвикателствата пред Европа на трудовия пазар

Снимка: БГНЕС

Пазарът на труда в Европа е изправен пред предизвкателства. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски в предаването "Преди всички".

Европейските институции свързват стратегията "Европа 2020" като стратегия на растеж чрез заетост, но тенденциите показват точно обратното, че проблемите със заетостта растат. Явно след тази криза икономиките на Европа влязоха в нов етап и на тези въпроси трябва да се търсят по-адекватни решения, коментира той.

Този проблем по време на кризата стана очеваден, защото кризата доведе до това, че първите съкращения бяха на хората с ниско или без образование. Оттук голямото предизвикателство е как тези хора да бъдат включени на пазара на труда, като имате предвид, че всички прогнози в Европа показват, че работните места за хора без образование ще намаляват, а в бъдеще тези хора се увеличават. Ключът към всичко е образованието, каза икономистът.

Големият проблем е, че се показват данни за нарастваща производителност, но тя е в резултат на освобождаване на трудови резерви и остават само хората с по-голямо образование. Нашето голямо притеснение е, че Европа изостава от основните си конкуренти - Америка, Япония и други страни, обясни Дулевски.

Само през последните 20 години отпадналите от училище са 500 хиляди, а хората с основно и по-ниско образование са вече 1,4 млн. души. Големият ни проблем е заетостта и безработицата при хората с основно и по-ниско образование. Там разликите са контрастиращи и оттам се получават тези големи различия в общия коефициент на заетост, каза още Лалко Дулевски.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени