Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис" понижи рейтинга на Испания с две степени

Агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" понижи рейтинга на Испания с две степени и подчерта, че в средносрочен план може да последва ново понижение. Междувременно стана ясно, че има договореност за увеличаване на средствата в европейския фонд за финансова стабилност.

Франция и Германия се споразумяха за увеличаване на размера на Европейския фонд за финансова стабилност на два трилиона евро, съобщи британският вестник "Гардиън", позовавайки се на европейски дипломати.

По-рано сумата от два трилиона долара се посочваше от редица финансисти, сред които Джордж Сорос, като достатъчна за решаване на настоящата криза на пазара на държавни облигации в еврозоната.

Общото решение на Германия и Франция за размера на Фонда ще бъде внесено на срещата на върха на ЕС на 23 октомври в Брюксел. Ако то бъде одобрено ЕС ще излезе на предстоящата среща на Г-20 с единна позиция, позволяваща на МВФ да се включи в усилията за стабилизиране на еврозоната. Следващата среща на върха на Г-20 ще се състои на 3-4 ноември в френския град Кан.

Информацията е на Виктория Илиева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!