Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Брутален опит за завладяване и злоумишлено спиране на вестниците "24 часа", "168 часа" и "Труд" дни преди изборите бе предотвратен вчера, пише 24 часа. Рано сутринта съдия изпълнител влезе в Полиграфическия комбинат с обезпечителна заповед да описва имущество и да въдворява за особен представител в "Медийна група България холдинг" Христо Грозев. Адвокатът на групата постави под въпрос автентичността на обезпечителната заповед. Активи на медийната група са заложени неправомерно като обезпечение по банков кредит в размер на 5 милиона евро. Това е заявил за Република представителят на австрийската компания "Приватинвест ГмбХ" Христо Грозев. Фирмата има дял в собствеността на пресгрупата, а Грозев води съдебно дело срещу мажоритарния акционер Любомир Павлов. Пред вестник Пари Грозев коментира, че радикалните му действия са продиктувани от реалната заплаха за източване на активите на холдинга по един или друг начин.

В годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ България е сред шестте страни от Европейския съюз, откъдето идват най-много сигнали за злоупотреби и измами с европейски средства, отбелязва Сега. За трета поредна година страната ни е номер едно в Европа по подадени нови сигнали за злоупотреби.

Само 2,2% от българите вярват в честни избори, показва изследване на асоциацията "Прозрачност без граници". Вина за нечестните избори имат партиите, категорични са 45% от запитаните. За 14,5% вотът се опорочава от престъпни групировки. От проучването се вижда тревожна тенденция - близо една пета от българите биха пуснали бюлетина срещу заплащане, коментира Дневник.

България е "лидер" в интернет пиратството, като през 2010 г. в страната са били използвани 65% нелегални програми, пише Новинар, като се позовава на агенция "Блумбърг". Родните хакери били след най-талантливите, допълва изданието. Около 50 на сто е увеличението на киберпрестъпленията в България, пише Класа, като цитира Явор Колев, началник сектор "Главна дирекция за борба с организираната престъпност". Престъпниците вече застрашават инфраструктурата и националната сигурност, а не само личните данни на отделните хора, категорични са експертите.

Бюджетът на Българското национално радио за догодина ще бъде орязан с близо 7 млн. лв. спрямо 2011 г. и ще падне на 42 млн. лв., е съобщил за Труд генералният директор на радиото Валерий Тодоров. Мотиви за решението не са били посочени. По информация на вестника вероятно орязаните средства ще отидат в Българската национална телевизия и се правят стъпки към сливането на двете медии.

България се отказва със закон от ракията - под това име у нас ще могат да се продават гроздови и плодови алкохолни напитки от цял свят, посочва Стандарт. Промените, записани в проектозакона за виното и спиртните напитки, обаче не означават, че се отказваме да браним гроздовата ракия като традиционна напитка в Брюксел, уточняват производители. Глоба от 3 000 до 30 000 лв. ще отнасят търговците на ракия и вино на черно, предвижда още проектозаконът, отбелязва по темата Монитор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна