Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на Арабската пролет са носители на наградата "Сахаров" за 2011 г.

Плакат с лика на Мохамед Буазизи
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Петима активисти на "Арабската пролет" са носителите на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2011 г., съобщи председателят на Европейския парламент Йежи Бузек.

Европейският парламент реши днес да присъди тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта на петима представители на Арабската пролет. Те са починалият Мохамед Буазизи от Тунис, Асмаа Махфуз от Египет, Ахмед ал Зубаир Ахмед ал Сенуси от Либия, както и Разан Зейтунех и Али Фарзат от Сирия. Тазгодишните победители символизират борбата за достойнство, демокрация и човешки права, каза Бузек.

Той подчерта също, че носителите на наградата са допринесли за исторически промени в арабския свят, а присъждането на "Сахаров" на тях потвърждава солидарността и твърдата подкрепа на Европарламента към тяхната борба за свобода, демокрация и край на авторитарните режими.

Те ще бъдат наградени на специална церемония в сградата на Европейския парламент в Страсбург на 14 декември. Наградата ще им бъде връчена от Йежи Бузек. Тя е придружена и от 50 хиляди евро.

Асмаа Махфуз беше номинирана за дейността си, която мотивира египтяните да излязат на протести на площад "Тахрир" в Кайро. Тя създава редица видеа в сайта за видео споделяне "Ютуб", които заедно с публикациите й във социалните мрежи "Туитър" и "Фейсбук" приканват египтяните да се борят за правата си и против режима на вече бившия президент Хосни Мубарак.

Ахмед ал Зубаир Ахмед ал Сенуси прекарва 31 години в либийски затвор заради заговор за сваляне от власт на полковник Муамар Кадафи. Той е член на Преходния национален съвет в Либия и в момента работи за "постигане на свобода" и установяване на демократични ценности в северноафриканската страна.

Разан Зейтунех е адвокат, който се бори за защита на човешките права. Тя създава блог, в който съобщава за нарушаването им в Сирия и публично е разкрила убийства и злоупотреби с човешките права, извършени от сирийската армия и полиция. Публикациите са източник на важна информация за международните медии. В момента Зейтунех се укрива, защото властите я обвиняват, че е чуждестранен агент и вече арестуваха съпруга и по-малкия й брат.

Али Фарзат е карикатурист и политически сатирик. Той е известен с критиките си към режима на сирийския президент Башар Асад. Карикатурите му помогнаха за организиране на протестите в Сирия. През август 2011 г. сирийските сили за сигурност го пребиха и счупиха и двете му ръце като "предупреждение", а рисунките му бяха конфискувани.

Мохамед Буазизи беше тунизийски търговец, който се самозапали заради непрекъснато унижение и тормоз от страна на властите. Общественият гняв беше толкова голям, че отключи протестите, които доведоха до свалянето на президента на Тунис Зин ел Абидин Бен Али. Постъпката на Буазизи вдъхнови протестите и в други арабски страни като Египет и Либия, станали известни като "Арабска пролет".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна