Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Карзай пристигна в Турция за международна конференция

Афганистанският президент Хамид Карзай отпътува днес от Кабул за Истанбул, където в сряда ще се състои международен форум за страната му, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на неговия кабинет. Двайсетина държави и организации, сред които всички съседи на Афганистан и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, ще участват в турския град на конференцията "Сигурност и сътрудничество в сърцето на Азия". На форума ще бъдат държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и министрите на външните работи на Франция Ален Жупе и на Германия Гидо Вестервеле.

Конференцията ще бъде предшествана утре от тристранна среща на върха Турция-Афганистан-Пакистан. В кулоарите на форума афганистанският президент ще разговаря с турския си колега Абдуллах Гюл и с Хилари Клинтън. Карзай е придружаван от високопоставени представители на правителството. В Истанбул той ще представи списък на афганистанските провинции и окръзи, контролът върху които ще бъде предаден на местните сили за сигурност при втория етап от този процес.

През юли тази година международната коалиция в Афганистан под командването на НАТО (ИСАФ) прехвърли отговорността за седем зони на афганистанската полиция и армия. Процесът трябва да приключи през 2014 г., когато е предвидено да бъдат изтеглени всички чужди военни с бойна мисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна