Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият бизнес разкритикува решението на Папандреу за референдум

Затворен магазин в центъра на гръцката столица Атина.
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сериозни критики към решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдум за новия пакет от мерки за решаване на дълговата криза отправи Константинос Михалос, председател на Търговската камара на Атина. Според него идеята на министър-председателя е безотговорна. Миналата седмица лидерите от еврозоната договориха 50 процента от гръцкия дълг към частни банки да бъде опростен и на страната да бъдат предоставени заеми за още 100 милиарда евро. Повечето гърци обаче не подкрепят споразумението, сочат проучвания на общественото мнение.

Немислимо е как сериозен и опитен политически лидер може да се държи по такъв начин, заяви Михалос пред Би Би Си.

Според председателя на Търговската камара ще е по-добре кабинетът да се оттегли от властта и да бъдат проведени предсрочни избори. Опасявам се, че членовете на правителството са залепени за своите удобни министерски кресла и те просто не могат да управляват ситуацията. Най-добре е да го признаят и да проведат предсрочни избори в страната, призова Михалос.

По думите му държавните и правителствените ръководители на държавите-членки от еврозоната за направили сериозни жертви, за да бъде договорен новият пакет от мерки в полза на Гърция и вероятно са много разочаровани от поведението на Папандреу. Не бих искал да съм на мястото на някой от лидерите на Европейския съюз тази сутрин, просто защото те сигурно се чувстват, че са били изоставени, каза още Михалос.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна