Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Майчинските ще се увеличат, минималните пенсии - вероятно не

Снимка: БГНЕС

Пари за повишението на майчинските от 240 на 270 лева в Бюджет 2012 ще се намерят. Това заяви в интервю за "Преди всички" председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. По думите й 16 милиона лева, колкото са нужни за това увеличение, няма да създадат проблем.

След първата година от майчинството, през която е получават 90 на сто от възнаграждението си, майката започва да получава минималната работна заплата, която сега трябва да бъде увеличена на 270 лева. Всъщност, става дума за тези пари и те не са толкова много, колкото да обърнат колата, каза Стоянова.

Колкото до повишаване на минималните пенсии, то това е вече сериозна цифра. Това  може да стане единствено и само ако имаме преизпълнение на приходите. Бих била по-консервативна и бих казала, че това може дори и да не се случи. Виждате каква е ситуацията около нас. България е изключително зависима от тази ситуация. Ако продължава да бъде нестабина, ако продължава да се влошава, ако еврото продължава да се клати, ако италианската, португалската, испанската икономики са изправени пред рискове, това влече всички, влече и нас, обясни Стоянова. 

Има разлика от над 200 милиона между заложеното в бюджета и подписаното споразумение между браншовите организации в земеделието и правителството. Изненадан съм защо държавници като премиера и финансовия министър подписват споразумения, които не изпълняват. Напрежението в сектора е голямо, каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Целите интервюта на Веселина Миланова и Нели Тодорова с Менда Стоянова и с Радослав Христов чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна