Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пейчева: Човешкият фактор в обучението не може да се замени от технологиите

Как обучението на млади учени, докторанти, учители и директори в модерните компютърни технологии може да промени учебния процес - отговорът може да се намери в резултатите от вече реализиран проект от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Обучените на свой ред ще станат обучители на други преподаватели в масовото училище.

Ръководителят на проекта доц. Румяна Пейчева – преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, коментира: Днес имаше такава лекция „Има ли шанс компютрите да заместят преподавателите? Има ли шанс да правим дистанционно обучение, което изцяло да замени човешкия фактор?”. Няма такъв шанс. Технологиите могат да подпомогнат процеса на учене, на общуване, да го индивидуализират. Човешкият фактор – ръководство, подпомагане, консултация от страна на преподавателя просто се видоизменя като професионално присъствие в обучението и професионална активност, в никакъв случай не може да се замени.

Много сериозен проблем в средното училище е, че една голяма част от учениците не посещават часовете по различни причини, подчерта Пейчева и добави, че точно тук е мястото на онлайн обучението: Физическото отсъствие от занятия не трябва да лишава тези деца от възможността те методично, системно и ежедневно да овладяват учебния материал, включително и чрез комуникация с преподавателя там, където има достъпни такива технологии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени