Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър предприема нови мерки за икономии

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Нови мерки за ограничаване на държавните разходи и консолидация на публичните финанси обсъжда днес правителството на Кипър. Европейската комисия настоя до средата на декември страната да предприеме още стъпки за оздравяване на икономиката и намаляване на бюджетния дефицит. В противен случай ще й бъдат наложени санкции.

Обсъжданият пакет от мерки за финансова и икономическа стабилизация е третият, който правителството на Кипър разглежда от август досега. Мерките от предишните два бяха утвърдени с приети от парламента закони и включени в проектобюджета на страната за догодина.

Днес правителството трябва да реши окончателно и промените в системата на социалните плащания и пенсионното осигуряване. Според изчисленията те трябва да намалят социалните разходи с около 200 милиона евро годишно. Предвижда се този проектозакон да бъде внесен в парламента в понеделник.

Европейската комисия обаче настоява Кипър да предприеме още по-значителни мерки за редуциране на бюджетния си дефицит, който според прогнозата на комисията за догодина ще е 4.8% от брутния вътрешен продукт. С това равнище Кипър е сред петте страни-членки на Европейския съюз с прекомерно висок бюджетен дефицит. До края на 2012 г. Кипър трябва да го намали до под 3%.

Мерките за значително регулиране на публичните финанси трябва да бъдат утвърдени до 15 декември, иначе Кипър е в риск да бъде санкциониран от Еврокомисията.

Икономическата ситуация в Кипър се влоши сериозно след експлозията във военноморската база и разрушаването на главната електростанция на страната през юли тази година. Прогнозата е, че Кипър няма да постигне икономически ръст от 0.3% през 2011 г., въпреки че бе отчетен отличен туристически сезон. Очаква се и по-нататъшно влошаване и нулев ръст догодина. Рискът за Кипър е свързан и с преструктурирането на гръцкия дълг.

Информация на кореспондента на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени