Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Снимка: Архив
Гърците най-после избраха нов премиер - бившият вицепрезидент на ЕЦБ Лукас Пападимос ще трябва да спасява затъващата в дългове държава. Според експерти той е един от най-влиятелните гърци и вероятно, именно заради авторитета му сред европейците ще успее не само да формира коалиционно правителство, но и да намали натиска на Европа. Но сънародниците му нямат причини да се радват. Новото правителство трябва да одобри кредитното споразумение с ЕС до февруари, което означава продължаващо затягане на коланите, пише Росийская Газета.

Гърция и Италия търсят решение на проблемите си, обръщайки се към технократи, посочва Ню Йорк Таймс. Въпросът за Рим и Атина сега е дали технократите могат да успеят там, където се провалиха лидерите, дошли на власт чрез избори, и дали натискът от ЕС, подкрепен от камшика на финансовите пазари, ще е достатъчен да промени дълбоко вкоренената култура на политическо покровителство. Брюксел очаква, че по-големият политически консенсус в Гърция и промяната в италианското правителство ще помогнат за връщане на пазарното доверие в еврото. Като се има предвид обаче, че инвеститорите все повече гледат на европейските държавни дългове като на токсични активи, съмнително е, че пазарите наистина ще се успокоят, докато и Италия, и Гърция не направят нещо повече от поставяне на "фискални бинтове" и ЕС не увеличи огневата мощ на механизмите си за финансова помощ, отбелязва вестникът.

"Британското финансово министерство се подготвя за икономически Армагедон, ако еврото рухне", е заглавието на Гардиън. Финансовото министерство и Банк ъв Инглънд изготвят резервни планове в случай на крах на единната валута, заяви министърът на бизнеса Винсънт Кейбъл.

В сърцето на глобалната криза има вакуум на лидерство, пише бившият британски финансов министър Алистър Дарлинг в Индипендънт. Според него срещата на върха на Г-20 миналата седмица е била жалък провал, точно когато светът се нуждае от силно водачество и ясно чувство за посока. Дарлинг е на мнение, че разпадане на еврото сега би навредило не само на еврозоната, но и на Великобритания.

Франция планира отцепническа група от еврозоната със собствен договор, парламент и централа. Този ход значително би подкопал съществуващия Европейски съюз, посочва Дейли Телеграф. Смята се, че Париж и Берлин искат да укрепят съюза между страните от еврозоната чрез нови данъци и законови мерки, за да се попречи да заемат и харчат прекалено много в бъдеще. Според някои от по-радикалните предложения при обсъжданията на плана е възможно по-слаби държави като Гърция, Ирландия, Португалия или Италия дори да останат извън тази нова еврозона.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени