Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ: Военни действия няма да откажат Иран от ядрената му програма

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Съединените щати смятат, че евентуални военни действия срещу Иран може да имат тежки последици. Те няма да разубедят Техеран да се откаже от ядрените си амбиции, предупреди военният министър Лион Панета. Според шефа на Пентагона, военно действие срещу Иран би забавило ядрената програма само с три години и следователно трябва да се смята за последно средство.

Асошиейтед прес отбелязва, че това изявление отразява най-големите резерви на администрацията за удар срещу Иран след оповестяването на новия доклад на Международната агенция за ядрена енергия. В този документ за първи път бе казано, че Иран е заподозрян в тайни опити с единствена цел разработване на ядрени оръжия. Изявления като това на Лион Панета обаче показват, че евентуална крайна реакция спрямо Иран няма гаранция за успех.

Държавният департамент обяви, че Съединените щати обмислят начини за засилване на икономическия натиск върху Иран. В ход са и международни консултации за общи действия на съюзниците.

В същото време Русия обмисля да построи още ядрени реактори в Иран. Руският аргумент е, че откритата наскоро ядрена централа в Бушер не е предизвикала възражения от страна на международната общност. Руското външно министерство съобщи, че Москва и Пекин са постигнали съгласие да намерят решение чрез преговори на въпроса с ядрената програма на Иран.

Информация на Мая Бонева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна