Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Отие: Не сме доволни от мястото, което заема Франция по инвестиции в България

Снимка: БГНЕС
Не сме напълно доволни от мястото, което заема Франция по инвестиции в България. Това каза посланикът на Франция у нас Филип Отие в интервю за предаването "Събота 150". От няколко години Франция заема 10-11 място между чуждите инвеститори в България и смятаме, че това място не отговаря на това, което би трябвало да представляват икономическите отношения между две страни-членки на ЕС. Чуждите инвестиции в България през последните години бяха доста ограничени, като френските инвестиции следват същата посока. Моето усещане е, че сега сме в най-ниската част на вълната и сега всичко зависи от начина, по който ще се разрешат проблемите на кризата в еврозоната, но вече би трябвало да можем да се изкачваме към върха на вълната, допълни посланикът.

Според Отие кризата в Гърция не касае влизането на България в еврозоната.

Българските власти, чрез гласа на министъра на финансите Симеон Дянков, многократно са индикирали, че България към момента не е кандидат за влизане в еврозоната и че тя би желала да види как ще се развият нещата. Не може да се прави сравнение между България и Гърция. Даже може да се каже, че България е антипод на Гърция. България от 15 години насам следва една макроикономическа приемствена политика, която следва една строга приемственост и в края на тези 15 години тя се намира в едно положение на овладяване на своя публичен дълг и платежния баланс. Много друго страни биха искали да имат такива индикатори. Аз не знам кога България ще влезе в еврозоната, но знам, че този въпрос не зависи от гръцката криза, обясни Отие.

Посланикът на Франция обясни, че за Франция идеята да се създаде едно правителство на национално равнище в Гърция при настоящите обстоятелства, за да приложи съгласуваната програма с ЕС, ЕЦБ и МВФ, е най-добрата формула.

В контекста на криза тези бързи промени, които настъпват е много важно да се устои на изкушението да се реагира ден за ден. По-скоро трябва да се запази погледа в перспектива, така че нека не бъдем късогледи, защото то може да доведе до неверни рефлекси както и на паника. Ако ме питате дали Франция вярва, че има еврозоната ще успее да уреди и да реши тези проблеми, аз ще ви отговоря- да. Има криза, защото еврозоната трябва да има едно управление, което към днешна дата все още няма. Нека да подчертая, че тази криза изисква обединение на Европа. Що се отнася до Гърция ние смятаме, че идеята да се създаде едно правителство на национално равнище в настоящите обстоятелства, за да приложи съгласуваната програма с ЕС и с ЕЦБ, МВФ, е най-добрата формула.
Филип Отие коментира и срещата на Г 20 в Кан. По думите му приетият план е на два етапа:

От една страна Гърция, от другата страна са другите страни, които имат проблем с ликвидността. Вторият етап е създаване на нещо като предпазна спирачка, за да не се разпространи заболяването към другите страни, които са абсолютно платежоспособни, но имат проблеми с ликвидността като Италия. За там именно Г 20 реши да насочат фондове за финансова стабилност от 400 до 1000 млрд. евро. Ще видим дали това е достатъчно, но без съмнение е, че ако се наложат допълнителни мерки те ще бъдат взети.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени