Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пападeмос: Трябва нова програма за икономическо регулиране

Снимка: Архив

Световните агенции / БНР

Наложените мерки в Гърция за получаване на международната финансова помощ са задълбочили рецесията и водят до увеличаване на безработицата. Тези проблеми обаме може да бъдат смекчени чрез реформи. Това заяви новият гръцки премиер Лукас Пападeмос по време на дебатите преди вота на доверие за кабинета му в гръцкия парламент. Пападeмос подчерта, че единственият възмоен път за Гърция е да остане в еврозоната.

Новото коалиционно правителство е съставено от представители на социалистическата партия ПАСОК, консервативната "Нова демокрация" и малката крайнодясна партия ЛАОС.

Новият гръцки премиер изрази очакване гръцкият бюджетен дефицит да се свие до 9 процента от БВП до края на годината. Той изтъкна, че Гърция има нужда да приложи нова програма за икономическо регулиране.

По-рано днес лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас заяви, че формацията няма да одобри никакви нови мерки за икономии. Позицията на Самарас е сигнал, че коалиционното правителство няма да се радва на междупартийна подкрепа, каквато очакват кредиторите на Гърция.

Лидерът на консерваторите заяви още, че няма да подпише никакво писмо, в което обещава да се придържа към мерките за икономии, както поиска комисарят по икономическите и валутни въпроси на Европейския съюз Оли Рен. Подобен отказ на Самарас да подпише обаче може да застраши транша в размер на 8 милиарда евро от спасителната помощ за Гърция, от който страната се нуждае спешно до средата на декември, за да избегне фалит.

Другият коалиционен партньор - малката крайнодясна партия ЛАОС, също заяви, че няма да подкрепи нова вълна от орязвания на заплати и пенсии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени