Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС отложи решението за по-строги санкции срещу Иран

Катрин Аштън
Снимка: БГНЕС

Външните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) са взели предвид доклада на Международната агенция за атомна енергия за ядрената програма на Иран. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън на пресконференция след срещата на министрите в Брюксел. В доклада от миналата седмица се посочва, че Иран извършва дейности, за да се сдобие с ядрено оръжие. Според Аштън предстои много работа преди евроблокът да наложи още санкции на Техеран.

За да пристъпим към допълнителни санкции, трябва да бъде свършена много работа, за да определим какво точно ще направим. Ще оцените, че ние постоянно имаме предвид и се опитваме да не правим неща, които директно засягат гражданите, а вместо това да насочваме вниманието си, където е било възможно, когато сме налагали санкции, към режима, обясни Катрин Аштън.

Външните министри са решили да изчакат до следващата си среща - на 1 декември, преди да решат дали предприемат още органичителни мерки срещу Техеран. Министрите също са отхвърлили идеята за военни действия, предаде Ройтерс.

Относно Сирия Аштън заяви, че Арабската лига трябва да бъде подкрепена в опитите си да преговаря с режима на президента Башар Асад за прилагане на арабското споразумение за спиране на насилието в страната.

Не мисля, че трябва да разглеждате това в същата светлина като в Либия. Това е много различна страна. Много различна по отношение на опитите да върви напред. Що се отнася до Арабската лига - те имат собствени изводи и търсят международна подкрепа, която да им бъде оказана за лидерската роля, която имат в момента. Едно от очевидните места, чрез които това може да бъде направено и да им бъде предложена подкрепа, е Съветът за сигурност, смята Аштън.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени