Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК стартира кампанията "Топъл обяд в училище за нуждаещите се деца"

Снимка: БГНЕС

Християните празнуват Въведение Богородично. Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. Според Светото писание, на този ден 3-годишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение на Бога. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение и да ги възпитават в християнски дух.

Патриарх Максим поздрави миряните с Въведение Богородично. Той участва в тържествена света литургия в столичния храм "Света Неделя", където беше поставено и началото на кампанията на Българския червен кръст "Топъл обяд в училище за нуждаещите се деца".

Над 13 000 деца са отпаднали от училище миналата година. Целта на инициативата е да върне в клас децата от социално слаби семейства. Това обясни председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. С помощтта на социалната услуга за 5 годи училище отново са започнали да посещават 5 000 деца:

Тази година поканихме Българска православна църква да бъде наш партньор. Искам да благодаря на Светия Синод, че се отзоваха веднага, защото в крайна сметка всички сме под Божия кръст. Активираме и номер 1255, така че всеки българин, който желае да се включи и да помогне да пусне един SMS. Това е 1 лев. Това е един топъл обяд. Това са българските деца. И ние всички сме длъжни да им помогнем.

Знеполският епископ Йоан изрази надежда, че с връщането на децата в училище, те ще влизат по-често и в Божия храм. Той припомни, че големите православни храмове раздават храна на социално слаби хора и каза:

Може би стъпка по стъпка, но все пак това е едно нещо, което води към не само социализиране на децата, но приобщаването им към Светата църква.

Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени