Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Шопов поставя "Железния светилник" в Театъра на армията

Асен Шопов връчва наградата "Златен Перперикон"
Снимка: БГНЕС

"Железният светилник" е изключително необходим. Този красив текст на Димитър Талев е библия на българското Възраждане, каза в интервю за "12 плюс 3" режисьорът Асен Шопов, ден преди премиерата на спектакъла в Театъра на българската армията. Това е библия на консолидацията на народната енергия, на народния потенциал, на всичко, което може да се събере в усилията за демонстрация на национално самосъзнание. В последните двадесет години сме свидетели на разпада на нашата нация, на нашата държава. Така че днес Димитър Талев и "Железният светилник" с повика за национално обединение, със стремежа да се запали искрата на родолюбието, е изключително важен и необходим, добави режисьорът.

В работата над спектакъла той е използвал драматизацията на Христо Христов, но е добавил части от романа на Талев. Асен Шопов работи цялостно върху сценичната адаптация, постановката, сценографията и музикалното оформление.

 Да четеш Димитър Талев е изключително удоволствие, да го поставиш на сцена е изключително предизвикателство, което не носи задължително гаранции за успех, призна режисьорът.

Чуйте цялото интервю на Донка Стамболийска с Асен Шопов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени