Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Маринов: Иновациите формират едва 26% от добавената стойност у нас

Регионалното сътрудничество и осигуряването на икономически растеж в условията на криза, ще обсъждат на Икономическия форум за Югоизточна Европа, който се провежда в столицата. България се насочва изцяло към високотехнологични производства, тъй като иновациите формират едва 26% от добавената стойност у нас при средно 46% в ЕС, коментира заместник-министърът на икономиката Иво Маринов:

Рискуваме през следващи години в страната ни трайно да се възпроизвежда бедност. Затова фокусираме усилията си върху целенасочената подкрепа на сектори, които създават висока добавена стойност – информационните, енергоспестяващите технологии и технологиите, свързани със здравето.

Най-големият трансграничен инфраструктурен проект е съвместен с Румъния, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

С висок потенциал за развитие на националното сътрудничество е и стратегията на ЕС за Дунавския регион. В основата й е един нов метод на работа, използващ макрорегионалния подход. В нея са залегнали Инвестиции в инфраструктура и иновации и прилагането на информационни технологии.

Олга Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени