Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири спектакъла се състезават за наградата "Маргарита Арнаудова"

Снимка: Балет "Арабеск"

Четири спектакъла се състезават за наградата "Маргарита Арнаудова" на осмия конкурс за съвременна хореография върху българска музика, посветен на 70-годишнината от рождението на забележителната хореографка. Финалистите ще се представят тази вечер от 19.00 ч. в Музикалния театър, съобщиха организаторите от балет "Арабеск". Съорганизатор е фондацията "Калина Богоева". Мая Михайлова от "Арабеск" каза в "Преди всички", че конкурсът е опит да се подкрепят младите творци в България. Тя призова зрителите да посетят спектаклите.  

Освен наградата на името на Маргарита Арнаудова, която по традиция се определя от публиката чрез гласуване, се присъжда и награда на журито. Председател е доц. Калина Богоева /основател на конкурса през 1996 г./ - примабалерина и хореограф, а членове - режисьорката проф. Маргарита Младенова, композиторът Петър Дундаков, хореографката Мила Искренова, Теодора Стефанова - солистка на балет "Арабеск", Петър Пламенов - изкуствовед.

Избраните представления са "Малки правила" - хореография на Асен Наков по музика на Румен Бояджиев-син, "РадиоАктивни" на хореографката Николина Тодорова по музика на Phuture Shock, Блуба Лу, Трипъл Ей, "По пътеката към шосето оттатък реката" на Александър Манджуков с музика на Боян Воденичаров и Любомир Пипков, "Bareback" на Александър Георгиев с музика на Стефан Гълъбов.
Конкурсът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Столичната община и фондацията "Етюд". Тези спектакли са заложили повече на провокацията, каза Мая Михайлова.

Интервюто на Борислава Борисова с Мая Михайлова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна