Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На бис - композиторът Иван Янков

След доста години в Норвегия, композиторът Иван Янков отново живее в България
Снимка: личен архив

Иван Янков, пианист и композитор, представя новия си албум „Прекъснати мисли” – песни по текстове на Данте Алигиери, Торквато Тасо, Луиз Лабе, Дора Габе, Георги Заркин и др. Стилът на музиката не може да бъде определен еднозначно, тя е смесица от класика, джаз и още стилове, но най-близо е до “jazz approach”.

Повече от две десетилетия от живота на Иван Янков преминават в Норвегия, където той преподава музика в колеж. През тези години той поддържа връзката си с България и осъществява проекти между двете страни под надслов “Bulgaria Calls Norway”, с които популяризира българската музика в северната страна, както и норвежката музика в България. Възпитаник е на Музикалната академия в София и Консераторията в Осло. Член е на Съюза на българските композитори. Автор е на произведения за камерни ансамбли, балетна музика, както и на произведения за биг-бенд и джаз ансамбли.

От три години Иван Янков отново живее в България, но Норвегия продължава да присъства в живота и композициите му. Компактдискът „Прекъснати мисли” е продължение на вокалния цикъл „15 песни по сонетите на Шекспир”. Записан е у нас с български изпълнители от различни музикални жанрове – камерния ансамбъл „Софийски солисти”, струнен квартет „Хорс”, певиците Диляна Георгиева, Ивелина Цонева и Весела Делчева, контрабасиста Димитър Карамфилов, перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи. Клавирните партии се изпълняват от самия автор.
Албумът е представен мултимедийно в София броени дни преди гостуването му в предаването „На бис – българските музиканти”.

Чуйте разговора с Иван Янков.

По публикацията работи: Татяна Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени