Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещи приемни семейства ще бъдат обучавани в 82 общини

Осемдесет и две общини в страната ще информират и обучават бъдещи приемни семейства. В тях ще се настаняват деца, които живеят в рискови условия или в социални домове. Очакванията на Агенцията за социално подпомагане са в 500 семейства да се настанят поне 600 деца. Проектът струва близо 15 милиона лева на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Досега приемните семейства се обучаваха само от дирекциите за социално подпомагане. Оттук нататък всяка община-партньор на проекта ще има по двама обучени специалисти - психолози и социални работници. С предимство ще се настаняват бебета и деца с увреждания, а заплатата на професионалните приемни родители зависи от броя деца. Заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Даринка Янкова поясни:

Триста петдесет и един лева е заплатата на приемно семейство, което отглежда едно дете, 378 - две деца, приемно семейство с 3 и повече деца - 405 лева.

В малките общини кметовете могат да предложат на съседните градове и села също да обучават приемни семейства. В община Нова Загора, например, има един дом за деца, лишени от родителски грижи, и хората не са запознати с услугата приемна грижа, обяснява заместник кмета Галя Захариева. Според нея причината е:

Непознаването на начина, по който тя ще се предоставя, по-слабата мотивация на хората. Надявам се да успеем да обясним на хората, че можем да помогнем, макар и на едно дете, да попадне в истинско семейство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна