Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Недялка Симеонова

                                            Цигуларката Недялка Симеонова през 1933 г.
Снимка: lostbulgaria.com

Проф.Недялка Симеонова е родена в Хасково на 2 декември 1901 г. Първите уроци по цигулка получава от своя баща. Още 7-годишна силно привлича вниманието на присъстващите и на специалистите в тази област. На 11 изнася концерти в страната. През 1913 г. предприема голямо концертно турне в САЩ, където постига небивал за възрастта си успех - в пресата пишат за нея като дете чудо. След завръщането си от САЩ учи в Дрезденската музикална академия, а през 1921-1923 г. е отново в САЩ, където учи при най-значимия педагог по това време Леополд Ауер. Започват големите концертни турнета по света.

През 1946 година Симеонова защитава професорска титла. Концертира в България и в чужбина и представя с достойнство българското цигулково изкуство. За заслуги към българската музикална култура Недялка Симеонова е удостоена с високи държавни награди. Репертоарът й обхваща най-крупните произведения на класиката, романтизма както и много творби на български, руски и чужди композитори.

Проф.Недялка Симеонова посвещава значителна част от своя творчески потенциал за обучение на млади хора, прегърнали с любов цигулковото изкуство. Знаменитата цигуларка заболява от рак. Умира на 14.03.1959 т. в Париж.

Чуйте още за Недялка Симеонова от Красимира Йорданова в рубриката Помните ли... и разказа на проф.Елена Генева, съхранен в Златния фонд на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени