Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейци на културата: Заедно с министерството направихме една голяма крачка

Снимка: БГНЕС

След днешната среща в Народния театър "Иван Вазов" напрежението между Министерството на културата и творческите и граждански организации ще се преодолее, бяха категорични събеседниците в "12+3". Припомняме, че разногласията настъпиха след  информация, че министерството е изработило стратегия за развитието на българската култура до 2020 година и въпреки обещанието, че ще я пишат заедно с творческите и гражданските организации, това не е станало.

Проблемът беше процедурен, ние бяхме подведени, че тази стратегия е приета и вече е окончателна. Днес се оказа, че това не е така, каза Костадин Бонев, председател на Българската асоциация на кинорежисьорите. Желание за диалог има в министерството. А днес се взе изключително важното решение да се подготвят групите, които да започнат да работят по отделните изкуства, по отделните части на тази стратегия. В този смисъл ние сме обнадеждени от доброто и спортсменско поведение на заместник-министър Тодоров, който участва на срещата в Народния театър. Стратегията е важна, защото в нея ще се заложи, че изкуството, културата и образованието са базисни неща в българското общество, обясни Бонев. 

Пеньо Пирозов, синдикален лидер от Музикално-сценичния арт към КНСБ определи срещата като голяма крачка. Надеждите са големи. Днес видяхме заявка, че нещата няма да се вършат на тъмно. Стрегията трябва да набележи целите, а основната е устойчивото развитие на културата. Когато имаме едно културно богато общество, тогава развитието му се гарантира, е мнението на Пирозов.

Професор Жени Захариева, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, нарече позорен факта, че кметът на Смолян е предложил  цялостно съкращаване на два културни института, единият е фолклорният ансамбъл "Родопа". Той иска да остави община Смолян без културен институт. Да не говорим, че българският фолклор се ползва със защита от ЮНЕСКО като недвижимо богатство. Той това нещо не го знае и с лека ръка предлага на общинския съвет да ликвидира ансамбъла. Няма да допуснем това, категорична бе проф. Захариева.

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров обясни по повод възмущението на проф. Захариева, че днес е получил този сигнал, нямаме позиция по въпроса, но което е необходимо, ще се направи.  По отношение на стратегията той каза, че позицията на МК не се е променялаТревогите дойдоха от начина, по който трябва да общуваме, но нещата се изясниха и ще работим заедноСтратегията не се прави за министъра или ведомството. Тя се прави за българските граждани и за съсловията, които работят за културата - професионално и непрофесионално. Ще намерим най-добрите изречения, цели и инструменти, за да можем да работим заедно.

В звуковите файлове можете да чуете мненията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна