Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна Томова-Синтова: Оптимистка съм, че все пак бъдещето на изкуството върви стремглаво напред!

Снимка: БГНЕС
 

С Гала концерт в Националната опера и балет в София днес завършва майсторският клас на голямата българска оперна певица Анна Томова-Синтова със студенти от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Пред микрофона на „Каста дива” оперната прима сподели:

От опита, който имам тази година – бях в журито на конкурса „Кралица Елизабет” през пролетта, след това водих Лятната академия на Залцбургския музикален фестивал и майсторски клас в „Ковънт Гардън” в Лондон, моята новина е: 20-годишните певци са особено талантливи! Има доста рязка разлика от 30-годишните в качеството и нивото, погледа, усещането и свободата, която носят в себе си. Вече са други! Това ме настройва много оптимистично, защото не му е много лесно на младато поколение в тези сухи времена. Нямам нищо против бизнеса и техническия напредък. Те са много важни, оформят портрета на една страна, но не бива да се забравя и културата, изкуството, това е духовната храна и също портрет на нивото на един народ! Оптимистка съм, че все пак бъдещето на изкуството върви стремглаво напред! Нищо не е в състояние да го спре!

В Гала концерта – честване на 70-годишнината на Анна Томова-Синтова и 45 г. творческа дейност, с който беше открит 43-я Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора, и в Гала концерта, с който завършва майсторският клас днес, оперната прима представя за първи път в България „Молитва” от Гуно и „Аве Мария” от Маскани върху Интермецото из операта „Селска чест”. В партньорство с баритона Нико Исаков ще я слушаме и в сцената на Симоне и Амелия из операта „Симоне Боканегра” на Верди.

По публикацията работи: Росица Кавалджиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени