Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още три автомобила горяха тази нощ

Снимка: БТА

Две коли изгоряха в София през изминалата нощ а трети автомобил беше подпален в Перник. Така броят на опожарените коли стана 49.Трима мъже са арестуваните до момента за палежите. Това са Владислав Николов – Куката, Юлиан Ковачки и Радослав Стоянов.

Първият сигнал за опожарен автомобил е подаден от Перник около 1 ч. след полунощ. Там е подпален лек автомобил "БМВ". Два часа по-късно е запалена кола и във Волуяк. Опожарен е "Мерцедес". Малко след 4 ч. в пожарната е подаден последният сигнал за опожарен автомобил, също "БМВ". Той е с адрес в столичния квартал "Младост 3". Инцидентът там е станал пред блок 328. Вероятно колата е подпалена откъм калниците. Автомобилът е собственост на младо момиче.

От полицията обясниха, че издирват извършителите на палежите. Междувременно стана ясно, че вторият задържан Юлиян Ковачки остава в ареста.  

Бившият вътрешен министър Румен Петков смята, че палежите на автомобили през последните дни са добре организирани. Пред "Хоризонт" Петков допусна, че е възможно тези запалвания да са своеобразна част от "диалога на организираната престъпност с правителството".

Това е изключително високо организирана „дейност”. Това не може да става импровизирано, понеже днес на двама пиромани им е хрумнало да запалят колите на комшиите. Стремежът към дестабилизация, стремежът към насаждане на масова психоза поне за мен е очевиден.

Според социолога Юрий Асланов, в протеста си срещу палежите на коли повечето хора са склонни да заклеймяват не толкова властта, колкото самите подпалвачи. Асланов коментира организирането на хората в групи, които сами да се предпазят от подпалвачите, както и слагането на надписи по колите "Моля, не ме пали": Тук не става дума за опожаряване имущество, както на Кирил Рашков или на хора, които никой не ги обича, а става дума за обикновени хора. Аз бих сложил на задното стъкло на колата си и това ще има далеч по-голям ефект „Моля те, не ме пали. Аз не съм нито политик, нито богат”, ако разбира се идеята на подпалвача е някакъв протест срещу несправедливостта.

Информация на Николай Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени