Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа в Калоферския балкан

Снимка: Архив

Многовековни са традициите в подбалканския град Калофер. С какво коледарските обичаи в града на Ботев се различават от популярните у нас обреди, песни и мелодии на Коледа, ще научите от звуковия файл.

Коледното издание на „Музикална шарения” излъчваме от изнесеното студио на програма „Хоризонт” в читалище „Христо Ботев” – гр. Калофер. А какво е празник без народна музика? Пред микрофоните застават калоферските коледари, за да запеят местните коледарски песни и гайдарският оркестър с 55-годишна история – визитката на града.

Предлагаме ви срещи с Генчо Анастасов, който представя характерната калоферска традиция на Коледа, а певецът Наньо Чолпанов разказва за спецификата в метроритмиката на калоферските песни, които битуват в традиционната музикална култура на калоферци.

За момент отскачаме до малкото средногорско селце Пролом, за да чуем какви са спомените на Мария Дановска в интервюто на Николай Чапански от Радио Пловдив.


В тези селища, разположени между Стара планина и Средна гора, днес все още се усеща локалния патриархален дух и съхранените музикално-танцови празнични традиции.

Коледната ни среща озвучаваме и със студийни записи от фонотеката на БНР: „Коледарско хоро” в изпълнение на кавалджията Никола Ганчев с ОНМ на БНР, обр. Коста Колев; калоферските песни – „Заигра хоро голямо” – изп. Наньо Чолпанов, обр. Ради Радев и „Шила мома” – изп. Мария Колева и Росен Генков; „Коледарски благослов” – изп. „Вай дудулей квартет”.

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

По публикацията работи: Мирослав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна