Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Кризата с еврото ще отмине

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Министърът на икономиката на Германия Филип Рьослер е оптимист, че кризата с еврото ще отмине още догодина. По думите му, Германия е готова да посрещне всички предизвикателства около спасяването на еврото и да започне новата година със силен старт на икономиката.

Министърът на икономиката Рьослер заяви днес, че благодарение на поддържането на ниско ниво на безработица и на мерките за оздравяване на бюджета, правителството в Берлин се надява, че през идната 2012 г. германската икономика няма да влезе в рецесия и ще запази постъпателното си движение напред.

Дълговата криза в Европа и отслабването на международната икономическа конюнктура няма да доведат до рецесия в германската икономика и според водещи германски икономисти от така наречения Съвет на мъдреците към германското правителство. Председателят на съвета Волфганг Франц заяви днес, че Германия няма да изпадне в рецесия, въпреки че ръстът на брутния вътрешен продукт през идната година се очаква да бъде само между 0.5% до 1%.

Противно на песимистичните прогнози за европейската икономика, направени от шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард, министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви също, че 2012 г. ще бъде по-добра година за световната икономика, а Европа ще успее да стабилизира еврозоната.

Информация на кореспондента на БНР в Бон Татяна Минчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна