Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Дебочички: Няма как археолози да саботират строителството на магистрала

Разкритията няма да наложат промяна на трасето на ЛОТ 1 на АМ "Струма", категоричен е директорът на РИМ-Кюстендил
Снимка: БГНЕС
Няма как едни археолози в два–три провинциални музея да саботират строителството на една магистрала. Това заяви в предаването "Преди всички" директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички. Повод за обяснението му стана изказване на строителния министър Лиляна Павлова на последното правителствено заседание, че археолози изнудват, саботират, извиват ръце и спират големите строежи. Тя обяснява как има проблем с археологически музеи за част от магистралите "Хемус" и "Струма".

За мен това е съвсем неочаквано и необяснимо. В значителна степен изказването на министър Павлова е емоционално и безспорно несправедливо спрямо колегите археолози, и в конкретност спрямо Регионалния исторически музей в Кюстендил. Ние през цялото време сме работили единствено съобразно Закона за културното наследство и по възложена малка обществена поръчка от Агенция "Пътна инфраструктура", която в началото на декември ни възложи археологическо наблюдение при отнемане на хумусния пласт на ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма". Археолозите от нашия музей много стриктно и професионално изпълниха тази поръчка, в резултат на която се оказа, че непосредствено върху трасето се намират неизвестни досега два археологически обекта - многослойно селище и могила от Античността, обясни Дебочички.

Той бе категоричен, че Агенция "Пътна инфраструктура" е информирана за резултатите от наблюдението. По думите му проучването ще продължи в рамките на 4-5 месеца. С толкова ще се забави и изграждането на най-важния, по думите на министър Павлова, участък от ЛОТ 1 на магистрала "Струма". Директорът на РИМ-Кюстендил е категоричен обаче, че разкритията няма да наложат промяна на трасето на ЛОТ 1 на магистрала "Струма".

Дебочички предложи да се състои работна среща в АПИ, на която да бъдат уточнени графиците и всички останали подробности около обекта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна