Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът срещу британските военни бази в Кипър завърши с ранени и арестувани

Снимка: http://en.wikipedia.org/wiki/

С ранени и арестувани завърши в понеделник, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Демонстрацията, в която участваха над 100 души, продължи повече от 3 часа.

Сблъсъците възникнаха пред централния вход на британската военновъздушна база в Акротири. Според някои местни медии, територията е заприличала на бойно поле, след като част от демонстрантите започнали да хвърлят камъни срещу военния комплекс. Най-малко петима души са пострадали, а двама са арестувани. Според говорителя на базата, в резултат на конфликта са ранени четирима цивилни полицаи, работещи като охрана, и телевизионен оператор, ударен с камък. Ранени има и сред демонстрантите.

Съгласно договора за независимост на Кипър от 1960 година, Великобритания запазва 2 свои суверенни военни бази в страната, които обхващат 3% от територията й /отбелязани в лилав цвят на снимката б.р./. Военното присъствие на бившия колонизатор обаче не се приема добре. През март 2011 година Никозия официално се противопостави на използването на тези бази за налагане на зона без полети в Либия. Те обаче действаха като команден център.

Преди по-малко от месец, в интервю за Кипърската информационна агенция, командващият британските военни сили в Кипър заяви категорично, че Великобритания няма планове нито сега, нито в бъдеще да напусне базите си на острова. Той посочи, че районът има геостратегическо значение за Великобритания и базите са решаваща част от нейната военна инфраструктура и операции. Правителството на Кипър иска Обединеното кралство да изтегли военните си бази от острова като стъпка към неговата демилитаризация, заяви в отговор правителственият говорител Стефанос Стефану.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени