Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военни твърдят, че Иран няма технология за производство на стратегически ракети

Иран не разполага с технологии за производство на стратегически ракети. Това твърдят руски експерти, анализирали военната програма на Техеран, предаде кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов.

Иран не е в състояние да създаде междуконтинентални балистични ракети със среден и далечен обсег, нито ще има в скоро време технологии за тяхното производство, смята говорителят на руските Ракетни стратегически войски полковник Вадим Ковал, цитиран от „Интирфакс”. Според него, Техеран дори не разполага с възможности да създаде опитни варианти на тези ракети. По време на маневрите, които цял свят следи с безпокойство, иранските военни са извършили опити с крилата ракета с радиус на действие 200 км, посочват руските експерти. Според тях е абсолютно неправилно да се твърди, че Иран е изпробвал балистична ракета, каквито мнения се тиражират.

Русия, която не подкрепя по-твърди санкции срещу Иран, неведнъж е изразявала безпокойство по повод ядрената програма на Техеран. Според командващия руските Ракетни стратегически войски генерал-лейтенант Сергей Каракаев разширяването на ракетно-ядрения клуб може да провокира военни конфликти с непредсказуеми последици, включително и за Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна