Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Позабравената вече история с изгонения от Русия военен аташе на Израел полковник Вадим Лейдерман получи продължение. Израелският в. Аарец пише, че след дълги колебания Тел Авив все пак се е решил на реципрочни мерки и е изпъдил от страната руския военен аташе. Това е било направено още преди четири месеца, но за него се разбрало едва сега, пише руският електронен в. Утро. Според цитиран в Аарец източник от израелското министерство на външните работи, случаят с Лейдерман е довел до сериозни разногласия в държавното ръководство. Външното ведомство сметнало, че израелският аташе сам си е виновен, а Министерство на отбраната, напротив, че е защитило своя служител и настоявало за реципрочни мерки. След дълги дискусии външното министерство отстъпило и руският дипломат напуснал Израел. Името и фамилията му все още не се знаят, посочва Утро.

Още една трудна година предстои за гърците. В нея трябва да бъдат реализирани големите реформи, за да бъде изведена страната от безизходицата. Гръцките вестници цитират публикация на германското издание на Файненшъл таймс, в която се посочва, че отписването на гръцкия дълг ще е в размер на 75%. Вестникът прогнозира, че първите 3 месеца ще са определящи за страната.

Протестите в Унгария срещу новата конституция на страната, която влезе в сила от 1 януари, са основна тема в западния печат. Това е първият протест, за който опозиционните групи обединиха сили, за да се противопоставят на новата конституция, която бе изготвена и приета от партията на премиера Виктор Орбан Фидес, въпреки критиките от Европа и САЩ, пише Ню Йорк таймс. С парламентарното си мнозинство от две трети Фидес може да приема всякакви закони без опозицията в парламента да може да се противопостави, коментира британският Гардиън.

Кончината на първия президент на независима Македония Киро Глигоров е основна за печата в Скопие. Вестниците цитират изказвания на македонски политици по тъжния повод. Премиерът Никола Груевски изпрати от името на правителството и от свое лично име съболезнователно писмо до семейството на Глигоров. Президентът Георге Иванов отбелязва в съболезнователното си писмо, че Глигоров е доживял да види Македония като стабилна и напредваща държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени