Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Има търсене на алтернатива, но не се вижда конкретен лидер

Снимка: БГНЕС
Има търсене на алтернатива, нещо различно от БСП, ГЕРБ, от съществуващата палитра от политически партии. Засега ясно се очертава ниша, но не се вижда политическото тяло, не се вижда и конкретният лидер. Георги Първанов е напълно възможно да започне да работи в тази посока, но тогава трябва ясно да разграничи с какво той е по-различен от БСП и на каква плоскост играе. Същото трябва да направи и Меглена Кунева. Това коментира в предаването „Преди всички” социологът Кольо Колев.

Кунева и хората около нея правят някаква заявка – нещо, което ще бъде не партия, но всъщност ще има политически функции, но тя няма да се бори с останалите партии... Това едва ли е нещото, което избирателите търсят. За мен голямата ниша е в партията на умерения прогрес в рамките на здравия разум. Много хора усещат дефицит на здрав разум в управлението. Това, което заявяват хората около Меглена Кунева, не изглежда точно това.

На въпрос дали напусналите партия „Атака” имат шансове да направят нещо, Колев отговори: Имам големи съмнения. Тук моралната катастрофа е толкова голяма, че едва ли някой, който е бил вътре в тази формация, може да излезе от нея целия в бяло и да каже „Ще направя много истинско, много чисто, много светло нещо”. По-скоро съм склонен да мисля, че това е окончателната смърт на бившата „Атака”. Дали ще се породи някаква друга форма на някакъв умерен национализъм – още е рано да се каже. Но едва ли това ще стане на базата на люспите от бившата „Атака”.

Социологът не очаква ДПС да направи някакъв особен пробив.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна