Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 % от българите са под границата на бедността според КНСБ

Снимка: Милка Димитрова

23 % от хората в България живеят под границата на бедността, показва изследване на КНСБ. Според Института за социални и синдикални изследвания, издръжката на четиричленно сейство се е увеличила със 100 лева за последната година. В риск от бедност в България живеят близо 50 % , съобщи синдикалният лидер Пламен Димитров.

Изчислената инфлация в страната е 5 % за миналата година, а границата на бедността е нарастнала с 5,5 %. Издръжката на живота на човек от домакинството у нас е близо 537 лева в края на миналата година. 
За да може да се храни, облича и живее нормално, без лукс, на 4-членно семейство с две деца са необходими 2146 лева, което средно е със 100 лева повече от предходната 2010-та, сочи изследването на социалния институт към КНСБ. Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено - важни стоки и услуги за физическо оцеляване, е достигнала 202,03 лв. на 1 човек от домакинството, което показва ръст на годишна база с 5.5%.
Под границата на бедност са около 23% от домакинствата в страната с общ доход на 1 член на домакинство до 202 лв. С общ доход на 1 човек от домакинството до 270 лв. са около 43.2% от домакинствата в страната. 

Това показва от една страна, че ограниченото потребление, т.е. малката кошница на бедните, поскъпва относително по-бързо от всички останали стоки и услуги и води до един от основните изводи, а именно, че политиката през последната година-година и половина на засилени рестрикции увеличава бедността в България, смята Димитров
 
Като допълнителен аргумент на получените данни лидерът на КНСБ цитира и резултати от изледването "Евростат", оповестено в края на миналата година. 

Абсолютен рекорд на България, относителен дял на населението в риск от бедност и социално изключване близо 50%. Делът на лицата, живеещи в силни материални лишения - 35% в България, 8% в Европейския съюз, каза Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна