Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Проучванията за шистов газ трябваше да започнат сега

Снимка: БГНЕС
Аз гласувах против предложението за Закон за забрана на проучване и добив на шистов газ и срещу двата мораториума. Направих това, защото считам, че трябва да бъдат защитени националните интереси на България. Националните интереси на страната изискват колкото е възможно енергийната сигурност и независимост на страната да бъдат разширени, защото това е част от националната сигурност. Това заяви депутатът от ДСБ Иван Иванов в предаването "Нещо повече" във връзка с предложеното решение на ГЕРБ за безсрочно забраняване на практикуването на технологията за проучването и добива на шистов газ, когато и да е било в България.

Добивът на шистов газ можеше да се осъществи след не по-малко от 5-7 години, когато и европейското законодателство ще бъде вероятно още по-прецизно, но проучванията за шистов газ можеха и трябваше да започнат сега, беше категоричен депутатът.

България ще престане да бъде привлекателна страна за чужди инвестиции в търсене не само на пистов газ, но и на находища от газ и нефт, защото не се знае има ли сигурност в законодателството на тази страна. Втората последица вероятно ще бъде, че България ще трябва да заплати суми на компании, на които е дала към момента определени разрешения и те са инвестирали в това, прогнозира Иванов.

Председателят на Инициативния комитет в Добрич, който е против добива и проучването за шистов газ, Александрина Панайотова заяви, че от Комитета са удовлетворени от решението на ГЕРБ, което ще се гласува утре в парламента.

Радвам се, че в края на краищата разумът надделя и няма да добиваме шистов газ по този метод. Надявам се парламентът да одобри внесения проектозакон с новата корекция от страна на ГЕРБ. Това ни удовлетворява, каза Панайотова.

Мненията на Иван Иванов и на Александрина Панайотова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна