Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме от Германия страната ни да съфинансира по-малко по оперативните програми на ЕС

Снимка: БГНЕС

България ще търси подкрепа от Германия за това страната ни да има по-малък размер на съфинансиране по оперативните програми на Европейския съюз. Темата ще е основен акцент в днешните разговори между премиера Бойко Борисов и канцлера на германия Ангела Меркел в Берлин.

Бойко Борисов коментира, че страната ни е от трите най-дисциплинирани държави в Европа и заслужава за нея да бъде направено изключение, както е направено за недисциплинираните държави - съфинансирането на европроектите да бъде в размер на 5% процента, а не 20%, както е сега. Председателят на ЕК Жозе Барозу е съгласен с предложената мярка и сега България търси съгласие от държавите, които реално участват в пакта за подпомагане. Премиерът допълни, че такава мярка би освободила около 600-700 млн. лв. от държавния бюджет, които могат да бъдат дадени за образование и иновации.

Двете страни ще обсъдят и присъединяването на България към Шенген, както и ситуацията със заема на БДЖ за купуване на 25 електрически мотриси. В момента железниците плащат само лихвите по кредита. Дружеството ще се опита да започне погасяването на главницата със собствени средства, но те ще бъдат недостатъчни. Планирано е през 2012 г. БДЖ да плати 10 милиона евро собствени средства.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна