Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл" и "Текнип" подписаха договор за изграждане на нова инсталация у нас

Снимка: БГНЕС
"Лукойл" и италианската компания "Текнип" подписаха договор за изграждане на инсталация, чрез която от нефта ще се извлича повече чисто гориво, а вредните емисии ще се намалят значително. Инвестицията е на стойност 1,5 млрд. долара и ще осигури работа на 3 хиляди строителни работници.

Според икономическия министър Трайчо Трайков, това е най-голямата чужда инвестиция в новата стопанска история на България.

Това са горива, отговарящи на всички съвременни норми. Решението за реализация на тази инвестиция в този момент показва, че все повече инвеститори разбират, че компаниите, които спазват законите и правилата на пазара, са добре дошли.

Финансовият министър Симеон Дянков от своя страна коментира, че основна задача на всяко правителство е да привлича добри инвеститори.

Благодарение на тази инвестиция, в България ще можем да сме сред 10-те най-добри такива проекта в целия свят. Новата технология ще позволи и много по-високо качество на екологията в региона.

Владимир Некрасов - първи заместник изпълнителен директор на "Лукойл", отчете, че и рафинерията, и държавата ще печелят повече.

Това ще ни позволи да преработваме до 92% от нефта, което ще осигури стабилни печалби за компанията и стабилни постъпления от данъци за държавата и за Бургас.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени