Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел открива Световния икономически форум в Давос

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще открие днес 42-то издание на Световния икономически форум в Давос, който ще продължи 5 дни. Очаква се на форума, който събира световния политически и бизнес елит в швейцарския алпийски курорт, да присъстват 2500 бизнесмени, политици, ръководители на неправителствени организации, учени и журналисти от цял свят.

Сред присъстващите ще бъдат управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният секретар на Арабската лига Набил ел Араби. Очакват се президентът на Световната банка и президентът на Европейската централна банка.

Демонстранти срещу капиталистическата система издигнаха иглута, за да могат да протестират против годишния Световен икономически форум. Те критикуват най-богатите хора на планетата, които са около 1 процент от населението, а определят съдбата на останалите 99 на сто, посочват протестиращите. Нашето послание е: не им позволявайте да решават вместо вас. И ние не издигаме това послание пред тях, пред самопровъзгласилите се за световни лидери, а пред всички останали от 99-те процента, обясни Флориан Зийбер, който е един от участниците в протеста "Окупирай Давос".

Основателят на форума в Давос, швейцарският икономист Клаус Шваб, признава, че е необходима реформа на финансовите пазари. Пазарите в крайна сметка трябва да служат на обществото. Това, което видяхме с цялата тази невъздържаност и с липсата на включване в капиталистическата система ме кара да мисля, че трябва да възприемем нова или да ребалансираме тази система, заяви Шваб пред Евронюз.
По публикацията работи: БТА / БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна