Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво ще спечели България от новия европейски фискален договор

Снимка: БГНЕС

България подкрепя проекта за нов фискален договор в Европа с условието, че страната ще се присъедини към целия договор, прилагайки частта за фискалната дисциплина след ратификация от парламента. А частта за конвергенция на икономиката, задължителна за страните от еврозоната - след влизането ни в еврозоната. Според финансовия министър Симеон Дянков този проектодоговор не води до данъчни промени, не води и до бюджетни тежести. Важно е да влезем сред първите държави, защото това ще донесе дивиденти за България, каза Дянков пред депутатитеВсе още няма окончателен текст на проекта за договор, затова на заседанието в българското НС на трите комисии, които изслушват министър Дянков и министър Младенов, няма достатъчно яснота. Този проект ще бъде разглеждан в Брюксел следващата седмица. В петък, в пленарната зала българските депутати ще дискутират дали да дадат мандат на правителството да преговаря по европейския договор. 

В репортажа на Добромир Видев можете да чуете още за заседанието в парламента. Можете да чуете и председателя на Комисията по външна политика и отбрана Доброслав Димитров и условията, които налагат депутатите.

Журналистът Светослав Терзиев коментира в предаването "Нещо повече", че на много от участниците в дебатите им е "тъмно" какво се случва изобщо с България. Още миналата година се загуби в игра на криеница, правителството се криеше и не обясняваше какви ангажименти поема, а сега се опитва да се отърве от това, което е обещало миналата година. Това, че в момента не сме членове на еврозоната, не означава да поемаме ангажименти, които да ни поставят в неблагоприятно положение, когато дойде време да влезем в еврозоната. Това са мини със закъснител, трябва да се има предвид, че това са финансови ангажименти и може да се окажат непосилни за нас, коментира Терзиев. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна