Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EК опроверга цитираните от Дейвид Камерън цифри на форума в Давос

Снимка: ЕПА / БГНЕС

ЕК опроверга цифрите, цитирани от британския премиер Дейвид Камерън на форума в Давос срещу планирания данък върху финансовите транзакции. Според думите му анализът на самата ЕК сочи, че въвеждането на този данък ще доведе до намаляване на БВП с 200 милиарда евро и ще коства близо половин милион работни места в ЕС.

Подобни цифри положително не са онези, които Комисията би подкрепила, заяви за Франс прес Емър Трейнър - говорителка по данъчните въпроси и добави, че цитираното от Камерън изследване "е извадено изцяло от контекста".
Ако постъпленията се връщат разумно, в икономиката няма изобщо да има негативно отражение върху растежа и работните места, дори в дългосрочен план, каза още тя.

ЕК предложи план за въвеждане на финансов данък миналия септември, отчасти за да финансира бюджета на ЕС. Идеята, която се нуждае от подкрепата на всичките 27 държави-членки, обаче бе отхвърлена от Великобритания, Дания и Швеция. Франция и Германия заявиха, че могат да я осъществят в рамките на 17-членната еврозона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна